Sigarenmal omtoveren tot stoere industriële hanglamp

In mijn DesignStudio ontwerp ik, van gevonden materialen op rommelmarkten,eigentijdse lampen. De materialen die ik hiervoor gebruik moeten een verleden hebben, een verleden dat tot mijn verbeelding spreekt. Het object toont als het ware een emotie omdat het zichtbaar veel is gebruikt en zich dienstbaar heeft gemaakt. Nu is het uit de tijd, versleten of gewoon niet meer gewenst. Ik zie er juist de charme van en in en wil voorkomen dat het wordt weggegooid. Door er zelf weer nieuwe energie aan toe te voegen wordt de lamp speciaal en extra waardevol. 

De sigarenmal kwam ik onlangs tegen in een kringloopwinkel. Dat doorleefde hout met gebrandmerkte stempels erop, prachtig. In het begin van de vorige eeuw werkten er honderden mensen in sigarenfabrieken. De mal heeft vast vele jaren dienstgedaan, hoeveel sigaren zijn hier wel niet mee gemaakt? Welke weg heeft de mal in de jaren erna afgelegd?

Eerlijk gezegd vond ik het nogal een duf ding om zo aan de muur te hangen of een plekje te geven. Maar ik zag er wel direct de mogelijkheid in om een stoere lamp van te maken! Ik vertel je hier hoe ik dat heb gedaan.

De mal bestaat uit twee helften, wanneer je hem openbreekt zie je de vorm van de sigaar. Mooi! De ruimtes die ertussen zitten lenen zich namelijk goed om het strijkijzersnoer er doorheen te leiden!

Wat heb je nodig van Creative-Cables?

Verder: een hamer, een beitel, houtvijltje, een kleine schroevendraaier, schaar, draadtang, 2 schroefogen, schakelketting, houtlijm en plakband.

Hoe ga je te werk? Je kunt natuurlijk de drie fittingen aan 3 kabels hangen en deze om de mal wikkelen, dat is nog wel het simpelst! Maar ik koos ervoor om de kabels door de mal te laten lopen. Dan moet je de kabels echter wel doorlussen op twee punten. Zie foto’s.

Belangrijkste is dat je ermee begint om met een proefdraad de vier stukken op maat te maken. Wanneer je zeker weet dat de lengtes kloppen knip je het snoer pas in vier stukken en je stript de uiteinden met de tang, plak het strijkijzersnoer af met een stukje transparant plakband. 


Je begint links en komt in het midden waar je gaat doorlussen; één snoer voor de fitting en één snoer die naar de rechts wordt geleid. Tenslotte kom je rechts uit waar je wederom doorlust; één snoer voor de fitting en nog een laatste snoer wat naar boven wordt geleid, dat is het snoer wat aan de plafondaansluiting wordt gekoppeld. Ter verduidelijking zie de foto’s.

Je maakt vervolgens de gaten in de sigarenmal met hamer en beitel groter zodat er twee snoeren doorheen passen. Het gat rechts moet zo groot zijn dat de twee lasklemmen er ook doorheen passen want deze sluit je als laatste aan en trek je omhoog. Om ervoor te zorgen dat de lamp niet aan de lasklemmen hangt, klem je op het punt waar de kabel de mal verlaat een trekontlaster aan ervoor zorgt dat het snoer zich hier vastklemt!

Bovenop de mal schroef je twee ogen waar je een schakelketting aan vast kunt maken, hiermee bevestig je de mal aan het plafond.

Tenslotte sluit je de fittingen aan, kijk daarbij nog even goed of de snoeren de juiste lengte hebben. Het is juist erg leuk en speels om in de drie lengtes te variëren. Alvorens je de mal met houtlijm vastplakt moet je natuurlijk nog wel even controleren of hij werkt! Succes!

Mocht je geen zin of tijd hebben om deze lamp te maken, dan kun je hem ook bij mij bestellen via Etsy.

Verder kun je me vinden via Instagram en Facebook.

Commenaren: (0)

Geef commentaar

Reageer