Overleef de winter met mooie en goede verlichtingHoewel we ons momenteel in een prachtig winterwonderland bevinden met een laagje sneeuw en mooie blauwe luchten, zijn
de wintermaanden vaak ook heel grijs en donker. Zeker in de maand januari, als de gezellige feestjes achter de rug zijn, de
kerstverlichting weer is opgeborgen en de winter nog lang niet is afgelopen. Op Instagram bestaat er zelfs een hashtag voor
#crappylightseason. Het seizoen waarin het lastig is om foto’s te maken, vanwege het gebrek aan licht.
Hoe belangrijk is het dan om de juiste verlichting aan te brengen in je interieur. Voor veel mensen een lastige klus, want er is
zoveel keuze op het gebied van verlichting, dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet.Als interieurontwerper ben ik veel met verlichting bezig. Een interieur komt namelijk zoveel mooier uit met de juiste verlichting. Zeker in deze donkere tijd als we de lichtknopjes al vrij vroeg op de dag aan moeten doen.

Tijdens mijn werk kom ik in de meest uiteenlopende huizen, van kleine doorzonwoning tot vrijstaande villa. En bijna overal tref ik hetzelfde aan; veel te weinig lampen en vaak ook niet de júiste verlichting.

Zo ook in dit huis in Zwolle waar ik een compleet interieuradvies mocht maken voor woonkamer, eetkamer en keuken.

Alles mocht vervangen worden, van bankstel tot raambekleding. Ook de verlichting kon wel wat aandacht gebruiken.

En dan druk ik me nog zwak uit, want er waren welgeteld maar vier lampen in de hele ruimte aanwezig plus wat spotjes in de keuken.Nadat ik een ontwerp had gemaakt voor de sfeer, de indeling, de meubels, materialen en kleuren, was ik toegekomen aan het verlichtingsplan. Dit doe ik mbv een plattegrond van de ruimte waar ik de plekken in aangeef waar licht moet komen. Vervolgens bepaal ik wat voor soort verlichting dat moet zijn; sfeerverlichting, basisverlichting of functionele verlichting. Ik let er altijd op dat de lichtpunten op verschillende hoogtes komen, zodat de hele ruimte goed wordt verlicht. Pas als ik weet wat voor soort verlichting er moet komen, ga ik op zoek naar de juiste armaturen en lichtbronnen.


Verlichting kun je zo duur maken als je zelf wil. Ik heb in dit huis gekozen voor een mix van wat duurdere designlampen gecombineerd met een aantal lampen die je zelf kan samenstellen met de mooie materialen van Creative Cables. Ik vind de materialen niet alleen prachtig, maar ook spreekt de prijs/kwaliteitverhouding mij aan. En natuurlijk is er niks leuker voor mij als ontwerper om zelf ‘mijn’ eigen unieke lamp samen te stellen.In de keuken zaten alleen spotjes in het plafond. Het is fijner om vlakbij het werkblad ook verlichting te hebben, zodat je niet in je eigen schaduw staat te werken. Ik heb gekozen voor drie simpele porseleinen fittingen met linnen textielkabel en een vintage globelamp erin. Het geeft zoveel meer warmte aan de keuken!De hanglampen boven de eettafel hadden een beetje een saai snoer. Om eenheid te creëren met de keuken heb ik ervoor gekozen om ze te vervangen door het linnen textielkabel. Het stroompunt zit zoals bij de meeste huizen in het midden van het plafond. Dit is vaak niet de plek waar je je verlichting wil ophangen. Omdat er een origineel plafondornament omheen zit koos ik voor een keramische plafondplaat met een vintage uitstraling waar 2 kabels uit komen. De kabels zelf zijn met een nonchalante lus opgehangen mbv een speciale plafondbevestiging. Een heel klein detail, maar juist dat maakt het net even af.
In de hoek boven het tvmeubel hangt een prachtige hanglamp, maar helaas zat ergeen schakelaar aan. Niet handig om elke keer de stekker uit het stopcontact te moeten halen. Door er een transparante schakelaar tussen te zetten is het probleem heel simpel opgelost. Ook hier hangt de lamp weer aan het plafond met dezelfde plafondbevestiging als boven de eettafel. 

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met dit project! En mocht je echt met je handen in het haar zitten wat betreft je verlichting, ik help je er graag bij. ;)

 

Een stijlvolle groet,

 

Jenny Meerman

Interieurontwerper bij Huisgeluk


Posted on 2019-01-24 by Alles, Inspiratie, Gemaakt door klanten, Be creative!

Recent bekeken

Geen producten

Menu